Directe omgeving

Het dorpje Champallement met haar 50 inwoners ligt in de Bourgogne in het hart van het departement Nièvre, 50 km ten noordoosten van Nevers en 45 km ten zuiden van Vezelay.

Het landschap rondom is authentiek, lieflijk en verstild met veel vergezichten. Het is een heuvelachtig gebied waar je terug gaat in de tijd, haast geen rol speelt en je de stilte nog kunt horen. Het biedt een afwisseling van bos, weide met grazend vee, zonnebloemvelden en graan, doorkruist met smalle weggetjes, verstilde gehuchten en beekjes. Er zijn daarnaast uiteraard vele kastelen te bezichtigen met hun tuinen en vele  middeleeuwse stadjes en dorpjes. En in het seizoen heeft elk dorp natuurlijk een brocante.

Er is weinig verkeer. Wandel- en fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn eindeloos veel wandelingen en fietstochten te maken in de directe omgeving. We hebben dan ook diverse wandel- & fietsroutes en kaarten voor je klaarliggen.

Logement Champallement ligt aan 2 wandelroutes van elk ongeveer 3 uur en diverse fietsroutes. Maar je kunt vanuit het Logement ook diverse korte wandelingen maken van een klein uur.

En mocht je willen zwemmen of varen. Op een kwartier rijden ligt een zwemmeer met de toepasselijke naam Mar-le-Merle, het merelmeer, en vind je het Canal du Nivernais waar veel boten op varen.

Champallement heeft bovendien een mooi vismeer. Wij kunnen zorgen voor een dagviskaart en visgerij.

10 tips 

In een straal van ongeveer 60 kilometer (maximaal 3 kwartier rijden) rondom Logement Champallement bevinden zich de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Nièvre.  We hebben hier 10 tips op een rij gezet.

  1. Nevers (49 km), de hoofdstad van het departement Nièvre. Gesticht in de Gallo-Romeinse tijd met een rijke geschiedenis en gebouwd op een heuvel langs de Loire. In de 5e eeuw was de stad lange tijd een kloostercentrum.  Een lokale lekkernij van Nevers is Négus. Deze lekkere snoepjes werden in 1900 gemaakt door Maison Grelier en zijn anno nu nog steeds te koop. Elke zaterdag is er markt waar je terecht kunt voor verse groente, fruit en lokale producten.
  2. Parc Natural Régional du Morvan (50 km) is het dichtstbijzijnde natuurgebied met een oppervlakte van 281.400 hectares. Het ongerepte granietmassief heeft een maximale hoogte van 900 meter met uitgestrekte bossen, grote meren en verschillende rivieren. Het is een ideale bestemming voor actievelingen (klimmen, kajakken) en rustzoekers. Een toeristische trekpleister in het natuurpark is Bibracte. Deze plek is van oorsprong een Gallische nederzetting.
  3. Château de Bazoches (39 km) werd in 1180 gebouwd door Jean de Bazoches. Tijdens de regering van Lodewijk XIV was het de woning van Vauban, een van de bekendste bouwmeesters van Frankrijk van die tijd. De huidige eigenaren van het kasteel, de verre erfgenamen van Vauban, houden hun voorvader in ere. Je kunt het kasteel gedeeltelijk bezichtigen.
  4. Het boekenstadje La Charité-sur-Loire (43 km) ligt aan de rechteroever van de Loire en wordt verbonden met de stad Chapelle-Montlinard aan de linkeroever door een Middeleeuwse brug. De stad was in de middeleeuwen een handelsstad en kloostercentrum en ook nu nog een etappeplaats op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het hele jaar door worden er in de stad boekevenementen georganiseerd, zoals de Nuit du Livre in augustus. Elke 3e zondag van de maand van oktober tot maart is er een boekenmarkt.
  5.  Midden in Nièvre ligt het 180 kilometer lange kanaal van Nivernais (17 km) dat wordt beschouwd als het mooiste kanaal van Frankrijk met de bijnaam ‘tuinkanaal’, omdat het door verschillende schitterende groene landschappen stroomt. Het kanaal is in de 18e eeuw aangelegd om hout te vervoeren naar Parijs en werd ook belangrijk voor het transport van wijn, granen, steenkool en kalksteen. Langs het kanaal lopen diverse prachtige fietsroutes die leiden langs middeleeuwse dorpen over verschillende lokale weggetjes en mooie wijnstreken. Wijnliefhebbers kunnen in de omgeving van het kanaal ook hun hart ophalen.
  6. In Clamecy (32 km) vloeien de Yonne en de Beuvron samen met het kanaal van Nivernais. Je kunt er wandelen langs de oevers van de verschillende rivieren die in de stad samenkomen. De stad stond tussen 1225 en de Franse Revolutie bekend als bisschopsstad en kent oude vakwerkhuizen en diverse historische gebouwen. In het centrum van de stad ligt het geboortehuis van de nobelprijswinnaar voor literatuur 1915 Romain Rolland, het Musée d’Art et d’Histoire Romain.
  7. Varzy (20 km)is een klein, pittoresk stadje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en je je waant in de Middeleeuwen. In het Musée Auguste Grasset vind je verschillende aardewerken en kunstwerken uit Mesopotamië, Egypte en Oceanië en een grote collectie aan muziekinstrumenten die tussen de 17e een de 19e eeuw gebruikt werden.
  8. De pelgrimsstad Vézelay (44 km)ligt op groene een heuvel aan de rand van de Morvan op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Er staan delen van de oude stadsmuur en er zijn veel mooie pleinen met historische gebouwen, winkeltjes en restaurants. Het hoogtepunt van de stad is de basiliek Sainte-Madeleine. 
  9. Guédelon (59 km) is een kasteel in aanbouw waar vrijwilligers en onderzoekers al twintig jaar lang aan een ‘nieuw’ middeleeuws kasteel bouwen met gebruik van authentieke materialen en technieken. Vanuit de hele wereld komen hier mensen om deze oorspronkelijke manier van bouwen te bewonderen.
  10. Arthel (7 km) is een piepklein dorpje van nog geen 100 inwoners, maar wordt gezien als één van de mooiste dorpjes van de regio. Het dorpje wordt gekenmerkt door bloemrijke straatjes en oude panden, en is bekend om zijn 18e eeuws kasteel, het Chateau d’Arthel. Je kunt er vanuit Logement Champallement met de fiets naartoe.