Omgeving

"Laat je verrassen door het authentieke landschap tussen Morvan en Loire."

Terug in de tijd

Bij het wakker worden zie je vanaf je balkon de zon opkomen boven de heuvels van de Morvan, met aan je rechterhand het kasteel, links van je het bos en voor je een breed dal waar het riviertje de Beuvron doorheen meandert en smalle weggetjes de enkele gehuchten met elkaar verbinden. Je luistert naar het gezoem van insecten, getsjilp van vogels, het ratelen van een boerenkar. Ja, dan waan je je een eeuw of langer terug in de tijd.

Dorp op het rotsplateau

Het dorpje Champallement met 50 inwoners ligt in het zuidwesten van de Bourgogne, een dunbevolkt authentiek wandel en fietsgebied tussen het natuurreservaat de Morvan en de wijnstreek langs de Loire. Al van verre zie je het dorp op het rotsplateau liggen. Op het pittoreske dorpsplein spelen we pétanque, volgen we yogales, vieren we Quatorze Juillet met een diner-dansant en vind je de jaarlijkse brocante en de jaarlijkse muziekuitvoering van het Amsterdams Bach Ensemble.

Verborgen parel

De streek tussen Morvan en Loire is toeristisch onbekend en werd een eeuw geleden al ‘de verborgen parel van de Bourgogne’ genoemd. Hier vind je ‘het niets’ en ‘het even niets meer hoeven’. Het is een verrassend mooi heuvelachtig landschap met veel vergezichten. Een verstild boerenlandschap met schilderachtige middeleeuwse dorpjes, kastelen, riviertjes en een prachtig kanaal. Door het weinige verkeer is het ideaal voor fietsers en wandelaars. Vanuit Villa Champallement wandel je over oude landbouwpaden, bospaden, fiets je over kleine smalle c-weggetjes, allerlei kanten op. Op de elektrische fiets kun je tot op hoge leeftijd van dit authentieke landschap fietsend genieten.                                                         

We hebben diverse wandel- & fietsroutes voor je klaarliggen. 

Tips van gasten die je voorgingen

 

Drie wandelingen rondom Champallement

  1. Circuit de Compierre; Mooie wandeling onderlangs Champallement met goed zicht op het dorp op de rots naar de Gallo-Romeinse opgraving van Compierre in de bossen.
  2. Circuit de Thory; Bovenlangs Champallement loop je over landbouwpaden langs wilde bloemenvelden met zicht op de top van de Montenoison naar het gehucht Thory waar een oude wasplaats verscholen in het struikgewas ligt.
  3. Circuit de Brinon-sur-Beuvron; Prachtige wandeling langs en door het mooiste dal in de nabije omgeving met in het voorjaar gele koolzaadvelden.

Twee fietstochten rondom Champallement

  1. Het schilderachtige dorpje Arthel; "Un des plus beaux villages de la France” met twee kastelen die op aanvraag te bezichtigen zijn en iets verderop het kunstenaarsgehucht Soffin.
  2. Langs het Canal-du-Nivernais; Een schaduwrijk fietspad langs het mooiste kanaal van Frankrijk met vele gekleurde sluisjes. Enkele sluiswachtershuisjes zijn in gebruik als P’tit Resto waar je een eenvoudige maaltijd kunt eten. La Coulée Douce bijvoorbeeld in Marigny-sur-Yonne organiseert in de zomermaanden diverse keren een diner aan het water met live jazzmuziek.

Autorondrit door de Morvan

Kies zelf één van onze autoroutes door dit prachtige natuurgebergte. Ga bijvoorbeeld naar de top van Mont Beuvray (900 meter), zwemmen in het lac de Pannecieres, wandelen bij Lormes of bezoek de stad Avalon.

Kasteel: Chateau de Bazoches

Eén van de vele kastelen is dit deels te bezichtigen kasteel uit 1180 en voormalige woning van Vauban, één van de bekendste bouwmeesters van Frankrijk.

Boottocht: varen door de Voûtes de la Collancelle

In Bazolles kun je een elektrisch bootje huren om de hoge gewelven van la Collancelle, in graniet uitgehakt, te bezichtigen. Je kunt er ook doorheen wandelen en na afloop een duik nemen in de meren van Vaux en Baye-Bazolles.

Twee authentieke middeleeuwse stadjes

  1. Pelgrimsstad Vézelay; De basiliek Sainte-Madeleine torent uit boven dit pelgrimsstadje met bewaarde delen van de oude stadsmuur en een klooster. Een pittoresk straatje met bijzondere winkeltjes en restaurants leidt naar het historische plein voor deze immense basiliek.
  2. Voormalige bisschopsstad Clamecy; Hier zijn veel middeleeuwse vakwerkhuizen nog intact. Wandel langs de oevers van de Yonne en het Canal-du-Nivernais. In het centrum van de stad ligt het geboortehuis van de nobelprijswinnaar voor literatuur 1915 Romain Rolland.

Drie bijzondere plekken langs de Loire

  1. De wijnstadjes Sancerre en Pouilly-sur-Loire; Hier kun je wijn proeven, het wijnmuseum in Sancerre bezoeken en oude wijngaarden.
  2. Parc Floral d’Apremont-sur-Allier; Schitterende tuin bij het middeleeuwse plaatsje Appremont-sur-Allier. Goed te combineren met een wandeling langs het Bec d’Allier waar de rivieren Allier en Loire samenkomen.
  3. Het boekenstadje La Charité-sur-Loire; Elke 3e zondag van de maand van oktober tot maart is er een boekenmarkt en in augustus de Nuit du Livre.