Omgeving

Het dorpje Champallement (50 inwoners) ligt in de Bourgogne in het hart van het departement Nièvre, nabij het middengebergte de Morvan en de wijnstreek langs de rivier de Loire. Een prachtige plek bovenop een rots! Er is heel weinig verkeer wat het ideaal maakt voor wandel- en fietsliefhebbers. 

"Je kunt hier de hele dag fietsen en maar 5 auto's tegenkomen." (Lorraine)

Het heuvelachtige landschap rondom biedt een afwisseling van bos, weide met grazend vee, zonnebloemvelden en graan, doorkruist met smalle weggetjes, verstilde gehuchten en beekjes. Er zijn daarnaast uiteraard vele kastelen te bezichtigen met hun tuinen en vele  middeleeuwse stadjes en dorpjes. En in het seizoen heeft elk dorp natuurlijk een brocante.

Logement Champallement ligt aan 2 uitgezette wandelroutes maar je kunt vanuit het Logement ook diverse kortere (een klein uur) of langere wandelingen (hele dag) maken. Er zijn eindeloos veel wandelingen en fietstochten te maken in de directe omgeving. We hebben dan ook diverse wandel- & fietsroutes en kaarten voor je klaarliggen. 

En mocht je willen zwemmen of varen. Op een kwartier rijden ligt een zwemmeer met de toepasselijke naam étang du Merle, het merelmeer, en vind je het Canal du Nivernais en de meren van Baye en Vaux waar je een boot kunt huren.

In de B&B en het vakantiehuis ligt een map met allerlei toeristische informatie (autotochten, fietstochten, wandelingen, restaurants etc.) op maximaal 60 km rijden van Champallement..

10 tips van onze gasten

We hebben een selectie gemaakt door aan onze gasten te vragen wat zij aan zouden raden aan nieuwe gasten.

Favoriete keuzes van onze gasten uit 2022

1. Wandelroute “Circuit du site de Compierre”. Lengte: 14 km Duur: ongeveer 3,5 uur. 

“ Bijzonder dat je deze eeuwenoude opgraving zo dichtbij vindt.” (Job en Siets)

Iets buiten Champallement vind je de Gallo-Romeinse overblijfselen van Compierre. Deze wandelroute leid je daar naartoe via de plaats St. Revérien, waar ook de wandelroute St. Jacques de Compostella loopt. Breng vooral een bezoek aan de romaanse kerk uit de 12e eeuw met fresco's uit de 15e eeuw en een adembenemend panorama. De route loopt vervolgens door het bos via de gallo-romeinse overblijfselen weer terug naar het dorp Champallement.

2. Fietsdagtocht langs het kanaal van Nivernais  (Lengte 55 km, makkelijk te verlengen of te verkorten).

"We hebben genoten van het zeer afwisselende landschap. Heerlijke fietstocht die we graag aanbevelen.” Toon en Saskia

Het 1e deel van de tocht fiets je door waterrijk gebied van het haventje in Chaumot langs dit mooie kanaal met een deels schaduwrijk fietspad. Onderweg passeer je 16 gekleurde sluizen op korte afstand van elkaar en vind je kunstenaars en pottenbakkers in de oude sluiswachtershuisjes. De fietsroute leidt naar de meren van Vaux en Baye waar je een duik kunt nemen in het water en kunt lunchen in restaurant la Marine. Het 2e deel van de fietstocht voert je door een bosrijk gebied met prachtige uitzichten terug naar Champallement.

3. Een dagje zwemmen en/of wandelen bij het rustige Lac de Pannecière in het Parc Natural Régional du Morvan .

“It was a beautiful secret spot.”(Andreas)

Er mogen geen motorvaartuigen komen en je vind er diverse schiereilandjes waar je in alle rust kunt zwemmen en picknicken op een ‘verlaten’ strandje. Vanuit het plaatsje Chaumard kun je diverse mooie wandelingen maken en er is ook een restaurantje met terras aan het water. In 3 kwartier rijd je er via een prachtige route naartoe. 

4. Een dagtocht naar de beroemde pelgrimsstad Vézelay (41 km) gecombineerd met een bezoek aan Château de Bazoches (35 km).

“Een dag vol hoogtepunten; mooi stadje met prachtige kathedraal, leuke toeristische winkeltjes, lekker gegeten en een erg mooi kasteel. Aanrader!” (Ellen)

Vézelay ligt op een groene heuvel aan de rand van de Morvan. Er staan delen van de oude stadsmuur en er zijn veel mooie pleinen met historische gebouwen, winkeltjes en restaurants , met als hoogtepunt, letterlijk, de basiliek Sainte-Madeleine.

Het kasteel van Bazoches werd in 1180 gebouwd door Jean de Bazoches. Tijdens de regering van Lodewijk XIV was het de woning van Vauban, een van de bekendste bouwmeesters van Frankrijk. Je kunt het kasteel gedeeltelijk bezichtigen.

5. Halve fietsdagtocht rond Champallement. (Lengte 35 km, makkelijk te verlengen of te verkorten).

“Cycled for three hours and only saw 3 cars!” (Paul and Lorraine)

Je fietst eerst naar het schilderachtige dorpje Arthel. Stap hier vooral van de fiets en wandel er doorheen naar het kasteel. Via het kunstenaarsgehucht Soffin en Athiou fiets je naar het dal. Onderweg is er een prachtige picknickplek langs het water. Koffie kun je drinken in Chevannes-Changy of aan het dorpspleintje van Brinon-sur- Beuvron, waarna je doorfietst naar Beaulieu, de naam zegt het al ‘mooie plek’, vanwaar je uitzicht hebt op Champallement, en het kasteel en ‘villa Champallement’ ziet liggen op de rots.

6. Het boekenstadje La Charité-sur-Loire (43 km) ligt aan de rechteroever van de Loire en wordt verbonden met de stad Chapelle-Montlinard aan de linkeroever door een Middeleeuwse brug.

“Heerlijk rondgeneusd in de boekenwinkeltjes!” (Paul)

De stad was in de middeleeuwen een handelsstad en kloostercentrum en ook nu nog een etappeplaats op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het hele jaar door worden er in de stad boekevenementen georganiseerd, zoals de Nuit du Livre in augustus. Elke 3e zondag van de maand van oktober tot maart is er een boekenmarkt.

7. Wandelroute : La Vallée de Beuvron via de gehuchten “Olcy en Thory” . Lengte: 10 km Duur: 2 uur 

“Voor het eerst een vos gezien!” (Maloe)

La Vallée de Beuvron is een breed uitgestrekt dal met prachtige vergezichten en uitzicht op de Morvan. Via landbouwpaden loop je door akkers en bosgebied. Onderweg tref je vee, reeën en vossen en een paar gehuchten.

8. Langs de Loire ligt het beroemde wijnplaatsje Sancerre (45 km)waar je kunt genieten van een glas witte wijn ‘Sancerre' wanneer je het wijnmuseum bezoekt.

“Prachtige combinatie; fietsen langs de Loire, mooi stadje, heerlijke wijn! Wat wil je nog meer!” (Marianne)

Hoe leuk is het om op de fiets van Pouilly-sur-mer te fietsen naar Sancerre. Daar een hapje te eten en terug te fietsen langs de andere kant van de Loire.

9. In het middeleeuwse stadje Clamecy (32 km) vloeien de Yonne en de Beuvron samen met het kanaal van Nivernais.

“Al die middeleeuwse vakwerkhuizen die nog in tact zijn!” (Marcel)

Je kunt er wandelen langs de oevers van de verschillende rivieren die in de stad samenkomen. De stad stond tussen 1225 en de Franse Revolutie bekend als bisschopsstad en kent nog veel oude vakwerkhuizen en diverse historische gebouwen, zoals de overdekte markthal. In het centrum van de stad ligt het geboortehuis van de nobelprijswinnaar voor literatuur 1915 Romain Rolland, Je kunt er lekker en sfeervol eten bij l’Angelus; een restaurant uit 1569 met uitzicht op de schitterende kerk van het middeleeuwse stadje Clamecy. 

10. Guédelon (59 km) is een ‘must see’ voor wie zich interesseert voor architectuur en geschiedenis.

"Sehr interessant, wirklich noch nie zuvor gesehen.“ (Rainer und Dieter)

Het is een kasteel in aanbouw waar vrijwilligers en onderzoekers al twintig jaar lang aan een ‘nieuw’ middeleeuws kasteel bouwen met gebruik van authentieke materialen en technieken. Vanuit de hele wereld komen hier mensen om deze oorspronkelijke manier van bouwen te bewonderen. Al onze gasten die er geweest zijn, zijn er erg van onder de indruk.